PĂRŢILE

 
Juridic vorbind, poartă numele  de  PARTE/PĂRŢI,  persoana/ persoanele, care ridică  împotriva altei/altor persoane, o pretenţie a cărei soluţionare poate fi satisfăcută pe cale amiabilă sau pe calea unui proces în instanţa de judecată;  sau, persoana fizică sau juridică,  aflată într-o dispută, într-un litigiu (care  presupune existenţa unor interese contrarii) cu privire o pretenţie, la un drept (pretins, invocat, încălcat de o altă persoană, drept) pentru a cărei realizare este necesară intervenţia legii şi pentru a cărei valorificare este necesar un interes născut şi actual, un interes personal şi direct, sub o acţiune imediată producerii, spre a nu suferi un prejudiciu/ prejudicii) .

Fie că ne aflăm în faza prealabilă sau în cea premergătoare a unui proces pe rolul instanţelor de judecată, persoanele sunt numite PĂRŢI.
În consecinţă, părţi se numesc persoanele, în etapele procesului civil pe rolul instanţelor de judecată astfel:

Pentru,

  • procesul în prima instanţă –  reclamant şi pârât;
  • apel –  apelant şi intimat.
  • recurs – recurent şi intimat.
  • contestaţie în anulare – contestator şi intimat.
  • cerere de revizuire – revizuent  şi intimat.
  • executare silită- creditor şi debitor;  

PĂRŢI sunt numite persoanele şi atunci când apelează la mediere, conciliere, negociere etc,

Una dintre părţi /părţile  implicate într-o dispută, pot solicita medierea prin contactarea mediatorului .
Părţile,  prin mediere, au şansa ca prin intermediul unor discuţii echilibrate, de a hotări singure, mediatorul avand scopul de a debloca situatia conflictuală.
În situaţia în care cealaltă parte refuză participarea la procesul de mediere, care este o solutie voluntară de rezolvare a conflictelor, medierea nu   poate avea loc.
În cazul în care ambele părţi acceptă participarea, mediatorul procedează la informarea prealabilă cu privire la mediere si avantajele acesteia şi,  împreună cu părţile,  semnează contractul de mediere şi acordul de confidenţialitate.
Fiecare dintre părţi, separat sau împreună, în etapa urmatoare, vor  furniza mediatorului informaţii privind conflictul şi împreună cu acesta vor stabili de comun acord, o dată ulterioară la care va avea loc şedinta de mediere în care fiecare parte îşi va susţine punctul de vedere şi, sub indrumarea mediatorului, va  colabora cu cealaltă parte.
În funcţie de amplitudinea / complexitatea conflictului, şedinţa de mediere se poate desfăşura pe întinderea mai multor ore ale unei zile sau pe întinderea mai multor zile.
Pe perioada procesului de mediere, părţile pot fi reprezentate legal de alte persoane/asistate de avocat.
În funcţie de obiectul litigiului, pentru lămurirea unor aspecte specifice, mediatorul poate solicita serviciile de specialitate ale unor experţi în domeniile disputate.