DISTANŢELE DINTRE PERSOANE

Motto (fals citat):
« Poti recunoaste un om de excepţie printr- un singur indiciu, acela că toţi imbecilii sunt uniţi împotriva lui»
În cea mai mare parte a lor, oamenii sunt tentati să condamne fără o prealabilă judecată pe cei  care nu au perecepţiile lor, ale căror preocupări sunt diferite de ale lor, pe cei care  posedă valoric sentimentele, educaţia, conduita, atitudinile, principiile, talentul, profesionalismul, structura umană, caracterul, personalitatea lor proprie, specială, diversă de a marii majorităţi; această condamnare datorându-se fundamental unei naturi conflictuale specifică anumitor popoare şi, prin excelenţă poporului român. Neputând argumenta sau puşi în situaţia să argumenteze cum/de ce/ în ce scopuri emit “etichete” neautorizate, grăbite, nefondate, aceştia persistă în eroare, care la rândul său are ca sursă primară percepţia – izvor nesecat de conflicte.

 Când două persoane –indiferent de raportul stabilit între ele- au manifestări, conduite  controversate, totul se întamplă din cauza” DISTANŢEI” DINTRE OAMENI. Nu mă refer la distanţa fizică!Ma refer la bun simţ, ma refer la cultură, ma refer la educaţie, la respect, la depăşirea condiţiei, mă refer la ethos!, ma refer -pe cale deconsecinţă- la invidie, la vanitate, mă refer la structura umană de foarte joasă speţă!

Din ce în ce mai mult, pe zi ce trece, observ cum indivizii în dialog cu ceilalţi au tendinţa de a ridica tonul, de a ţipa, de a gesticula în concordanţă cu vocea ridicată. Ridicarea de ton, înseamnă că individul este nici nebun, nici lipsit de control, nici lipsit de cuvenitul respect- nici lipsit de bun simţ, nici genial –  nici idiot, doar că percepe o distanţă uriaşă dintre sine şi celălalt, căruia doreşte să îi transmită un mesaj veridic, cinstit, corect, concis sau de la care aşteaptă un răspuns la fel de veridic, corect, concis.

Perceperea de către indivizi a unor distanţe eronate, mai mari decât în realitate semnifică, cred eu, o degradare a relaţiei acestora cu ceilalţi din tocmai pricina insificientei atitudini a celor din urmă, sau a unei atitudini INCORECTE!,din pricina întâi de toate a educaţiei precare, într-o societate săracă în motivaţii.

Eduard T. Holl a descries extreme de interesant ”  Zonele de distanţare”(„The Hidden Dimension”, Doubleday, NewYork, 1969,ch.10) care mi se par atat de relevante, interesante, educative!

«

Zona de distantare 
Limitele
 Semnificaţia
Social-apropiata
1,2-2,1 m
Distanta dintre doi colegi sau doi participanţi la o şedinţă de informare
Social-indepartata
2,1-3,7 m
Sedinta OFICIALA de serviciu ori de afaceri. Ramanand amabil, poti evita comunicarea, poti intra in  contact sau il poti evita.
Public-apropiata
3,7-7,5 m
In afara granitei de contact.  Atitundine oficiala.
Public-indepartata
peste 7,5m
Distanta, la care ne mentinem in fata unei persoane importante. Distanta dintre oamenii care intentioneaza sa ramana straini.
Intim-apropiata 
sub 15 cm
Distanta iubirii, a luptei, a consolarii, a PROTECTIEI.
Intim – indepartata
15-45 cm
 Cu strainii – cuviincios, sacaitor.
Personal-apropiata
45-75 cm
Zona de protectie fata de cei din jur.
Sotia poate sa se afle in interiorul acestei zone, dar daca in ea patrunde o femeie straina…
Personal-indepartata
 75-120cm
Pana la aceasta limita sunt admisi strainii. Limita posesiei lor fizice distanta mainii intinse.
   »
(Eduard T. Holl)
Viorica Ungureanu Bertea