ASPECTE referitoare la INFORMAREA privind MEDIEREA

Scopul informarii privind medierea este acela ca mediatorul sa aduca la cunostinta partilor avantajele, efectele, regulile si limitele medierii adaptat la situatia lor concreta.

Continutul informarii cu privire la mediere va cuprinde elementele relevante :

  1. definirea medierii,
  2. scopul şi rolul medierii
  3. principiile medierii,
  4. avantajele medierii,
  5. rolul mediatorului,
  6. drepturile şi obligaţiile părţilor,
  7. efectele juridice ale acordului de mediere si posibilitatea autentificarii notariale a acestuia 

Astfel:

a. în situatia in care  la mediere se prezintă ambele părţi, mediatorul  nu poate pretinde onorariu ,

b.  Mediatorul poate solicita onorariu:

b.1.  în situatia în care  în vederea informării se prezintă o singură parte care nu poate  asigura prezenţa celeilalte/celorlalte părţi, caz în care  mediatorul va proceda la convocarea acesteia/acestora la solicitarea părtii prezente, în baza precontractului (contractului de premediere).

Cheltuielile aferente procedurii de invitare a celeilalte/celorlalte parti vor fi suportate de parte solicitantă.

b.2.  în situaţia în care o parte se prezintă la mediator în vederea derulării procedurii de mediere şi solicită declanşarea procedurii de mediere, mediatorul, în baza unui contract, va proceda la invitarea celeilalte/celorlalte părţi.

Astfel, mediatorul este îndreptăţit să solicite onorariu şi cheltuieli ocazionate în derularea procedurii de pregătire a medierii.

Bun venit! Aceaste pagini se adresează persoanelor fizice sau juridice interesate de soluţionarea litigiilor, prin metoda alternativa la justiţie: MEDIEREA. În acest sens, aveţi posibilitatea de a vă informa, de a mă contacta, de a îmi cere sprijinul! În exercitarea serviciilor mele privind MEDIEREA, asigur publicul de încrederea de care sunt capabilă, de autoresponsabilizare, de conduită echidistană, corectă, serioasă, neutră şi imparţială, fără echivoc. Vă mulţumesc!