PRINCIPIILE MEDIERII

” LIBERTATEA PĂRŢILOR DE A RECURGE LA MEDIERE ŞI DE A LUA O DECIZIE

  • Mediatorul are obligaţia de a se asigura că  părţile au recurs la procedura de mediere în mod voluntar, în cunoştinţă de cauză şi fără a fi constrânse. Fac excepţie de la acest principiu situaţiile în care medierea este o procedură obligatorie prevăzută de legile speciale.
  • Mediatorul trebuie să respecte şi să încurajeze dreptul părţilor de a lua orice decizie liberă şi în cunoştinţă de cauză care să soluţioneze divergenţele dintre ele.
  • Mediatorul va informa părţile, de la început, în ce va consta activitatea sa şi asupra faptului că decizia finală le aparţine în mod exclusiv şi că se pot retrage oricând din procesul de mediere.
  • Mediatorul nu va oferi părţilor consultanţă legală sau de specialitate, în schimb poate sfătui părţile că pot obţine asistenţă juridică independentă sau de specialitate.
  • Mediatorii trebuie să acorde asistenţă numai în cazul în care au calificarea necesară pentru a răspunde în mod rezonabil orizontului de aşteptare al părţilor angajate în mediere.

NEDISCRIMINAREA

Mediatorul nu va refuza activitatea de mediere  şi nu o va exercita la standarde inferioare din motive ce ţin de rasa, culoarea, naţionalitatea, origine etnică, limba, religia, sexul,  opinia, apartenenţa politică, averea sau originea socială a părţilor.

 INDEPENDENŢA, NEUTRALITATEA ŞI IMPARŢIALITATEA MEDIATORULUI

  • Mediatorii trebuie să fie independenţi, neutrii faţă de dispute şi părţi şi să conducă procesul de mediere într-un mod imparţial. În exercitarea atribuţiilor lor profesionale trebuie să se bucure de deplină independenţă faţă de entităţi care ar putea avea interese în cauzele în care are loc medierea. Această independenţă trebuie să fie de natură a le garanta imparţialitatea, neutralitatea  şi echidistanţa faţă de cauză, rezultatele acesteia  şi părţile implicate în dispută.
  • Mediatorul trebuie să evite orice situaţie de natură  să  îi limiteze independenţa şi să respecte normele de etică profesională .
  • Dacă în orice moment din timpul procesului de mediere mediatorul îşi pierde aceste atribute, el este obligat să aducă acest fapt la cunoştinţa părţilor implicate în conflict şi – dacă este cazul – să anunţe entitatea care a referit cazul.
  • În situaţiile în care vor fi soluţionate prin mediere conflicte de familie, independenţa şi imparţialitatea mediatorului nu pot fi argumente pentru a ignora sau neglija interesul superior al minorului.

ÎNCREDEREA ŞI INTEGRITATEA MORALĂ

Relaţia dintre mediator  şi părţi se bazează pe încredere, având la bază cinstea, probitatea, spiritul de dreptate şi sinceritatea mediatorului.

SECRETUL PROFESIONAL – CONFIDENŢIALITATEA

Prin însăşi natura misiunii sale, mediatorul este depozitarul secretelor părţilor implicate în procedura medierii şi destinatarul comunicărilor de natură confidenţială.”

(PRINCIPII GENERALE – CODUL DE ETICĂ ŞI DEONTOLOGIE PROFESIONALĂ A MEDIATORILOR)