NOŢIUNI GENERALE

Modalitate de gestionare a conflictelor prin cooperare,

MEDIEREA este o alternativă în soluţionarea cu celeritate a cauzelor, având rolul de a diminua, de a tempera şi, în consecinţă, de a  preîntâmpina, de a neutraliza,  sau înlătura/ elimina gravitatea disputelor, conflictelor, la momentul premergător actului de justiţie,  încât       (o mare parte dintre) acestea să nu mai ajungă pe rolul instanţelor de judecată.

MEDIEREA  are scopul de a atenua intensitatea unui conflict dintre două sau mai multe părţi, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate, prin intermediul unei persoane specializate/ calificate, MEDIATORUL, al cărui rol este de a se face demn de încredere, de a facilita comunicarea dintre părţi şi de a o orienta  în direcţia unei soluţii paşnice, fără a da sfaturi,  fără a judeca, fără a învinui şi fără a ţine partea vreuneia dintre acestea ci,  abordând conflictul la dimensiuni normale, naturale, prin procedee bine organizate, prin metode şi tehnici proprii, de înalt profesionalism.

 «Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile» ( Lege nr. 192/16.05.2006 actualizata)
«Activitatea de mediere se înfăptuieşte în mod egal pentru toate persoanele, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială»(Lege nr. 192/16.05.2006 actualizata)