COMUNICARE SI CONFLICT

Conflictul este un fenomen cu care ne confruntăm la fiecare pas în amploarea evenimentelor cotidiene, pe parcursul întregii existenţe umane. Conflictul în sine nu  este un element distructiv, ameninţător, ci formele  sale de manifestare conform unor principii, mentalităţi, percepţii determină / generează avantaje pentru o parte şi dezavantaje  pentru cealaltă parte, incertitudini pentru unii şi realizări pentru alţii, dezechilibru pentru unii, armonie totală pentru ceilalţi.

Conflictul are în structura sa elemente negative cum ar fi: frământările personale, agitaţia, neliniştea, ostentaţia, agresivitatea, violenţa, rezistenţa socio-culturală,  competiţia pentru succes etc.

Comunicarea este cheia dezlegării  şi stingerii oricărui conflict.  Comunicarea este schimb de informaţii prin cooperare. Numai cooperarea aduce  părţile  în situaţia imperios necesară de a  se  cunoaşte  între ele,  de a afla una opiniile  celeilalte, de a accesa   fiecare simţirile , trăirile  celeilalte părţi,  responsabilităţile,  raţionamentele acesteia.

Conflictul ca şi comunicarea  au  puncte  comune  în dezbatere, acestea fiind  de ordin  valoric, etic,  de abordare.

Nu orice relaţie  tensionată  este un  potenţial conflict distructiv,  o neapărată degradare a afectului sau probităţii etice a indivizilor, dimpotrivă,  din mari  conflicte  se nasc imperii de înţelepciune şi înţelegere, de încredere  în sine şi în celălalt, de  progres,  de autocontrol, autodisciplinare, autocunoaştere.

Viorica Ungureanu